Ben je je aan het inlezen of op zoek naar meer informatie over een zij-instroom in het onderwijs? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Klassicum is opleider voor iedereen die graag een overstap naar het mbo wil maken. Lees meer over jouw mogelijkheden op deze pagina.

Wat is een zij-instroom in het onderwijs?

In Nederland worden docenten opgeleid door de meer standaard docentenopleidingen. Daarbij valt te denken aan de PABO, om les te geven in het basisonderwijs. Maar je kunt ook denken aan een specifieke docentenopleiding voor een bepaald vak, zoals docent wiskunde. Heb je deze opleidingen niet behaald? En wil je toch graag lesgeven in het onderwijs? Dan biedt de zij-instroom onderwijs uitkomst.

Een zij-instromer is iemand die vanuit een ander beroep leraar wordt. Werk je nu bijvoorbeeld als uitvoerder in de bouw? Dan komt jouw vakspecifieke kennis goed van pas als docent bouwkunde in het mbo. En zo zijn er meer voorbeelden te bedenken. Lees bijvoorbeeld ook eens de ervaringen van oud-deelnemers aan ons omscholingstraject.

Volgens de Rijksoverheid ben je als zij-instromer zeer welkom in het onderwijs!

Hoe word ik zij-instromer in het onderwijs?

Heb jij de ambitie om docent in het mbo te worden? Dan is ons omscholingstraject ‘Ik word docent’ uitermate geschikt voor jou. Tijdens dit traject wordt je versneld klaargestoomd voor een overstap naar een baan in het mbo. Na het voltooien van het traject kun je als zij-instromer aan de slag in het mbo. Je gaat zelf op zoek naar een geschikte baan, of je laat je detacheren via Klassicum.

Hoe ziet het traject ‘Ik word docent’ eruit?

Omdat het belangrijk is dat het docentschap echt bij je past starten we met een kwalificerende intake. Tijdens de intake kijken we naar jouw persoonlijkheid in relatie tot het docentschap. Ook stellen we jouw vakinhoudelijke kennis vast. Na de intake krijg je een persoonlijk advies voor het omscholingstraject.

Vervolgens ga je de theorie in. Tijdens zes modules bereid jij je voor op het docentschap. Ons traject is voorzien van Pedagogische Didactische Scholing (PDS).

Na het doorlopen van de modules is het tijd om de kennis in de praktijk te brengen. Je gaat aan de slag als docent tijdens een stage op een mbo-school. Dit is dé manier om ervaring op te doen én om vertrouwd te raken met het docentschap, wat heel belangrijk is.

Aan het eind van het traject volgt er een verantwoording van jouw opgebouwde portfolio. Hiervoor krijg je Permanente Educatie punten (PE-punten). Je bent nu klaar voor een zij-instroom in het onderwijs!

Meer informatie over het omscholingstraject ‘Ik word docent’ vind je op deze pagina. Of download de infographic via onderstaande knop.

Download Infographic