Rinie Assen (59 jaar) besloot onlangs om de overstap te maken van het bedrijfsleven naar het onderwijs. Hiervoor volgde hij bij Klassicum het omscholingstraject ‘Ik word docent’. Dit zij-instroomtraject geeft je de mogelijkheid om in het mbo-onderwijs aan de slag te gaan. Rinie vertelt ons graag meer over zijn carrièreswitch naar het onderwijs.

Van kopijvoorbereider tot process engineer

In de jaren 80 behaalde Rinie zijn onderwijsbevoegdheid op de Pedagogische Academie (voorganger van de pabo). Hij begon met solliciteren, maar kon helaas geen werk vinden. Rinie vertelt: “Ik heb heel veel gesolliciteerd, maar ik kwam er gewoon niet tussen. Er was bijna geen werk in het onderwijs”. Rinie nam daarom het besluit om het bedrijfsleven in te gaan. Hier heeft hij erg uiteenlopende functies gehad. Zo heeft hij 25 jaar bij een uitgeverij gewerkt, werkte hij als helpdeskmedewerker bij een ICT-bedrijf en was hij werkzaam als process engineer. “Het bedrijfsleven beviel mij erg goed”, vertelt Rinie.

De overstap naar het onderwijs

Ondanks goed functioneren, verviel Rinie zijn functie meerdere keren. Rinie licht toe: “Veel bedrijven zijn in de afgelopen jaren overgenomen of verkocht. Hierdoor werd veel werk uitbesteed waardoor ik eruit moest.” Omdat er grote tekorten waren in het onderwijs en Rinie nog onderwijsbevoegd was, besloot hij weer terug te gaan naar het onderwijs. Rinie: “Ik heb voor het onderwijs gekozen omdat ik verwachtte dat het mij meer zekerheid zou geven. Ik ben op een bepaalde leeftijd waarbij je jezelf niet steeds wilt bewijzen.” Rinie vervolgt: “En ik heb natuurlijk destijds niet voor niets voor het onderwijs gekozen. Het werken met kinderen, het overdragen van kennis en het sociale aspect spreekt mij erg aan binnen het onderwijs.”

Zij-instroomtraject

Ondanks Rinie zijn onderwijsbevoegdheid, kreeg hij tijdens het solliciteren regelmatig te horen dat zijn actuele onderwijskennis niet voldoende was. Rinie kwam hierdoor bij UWV terecht, die hem ondersteunde om een baan te vinden. Via UWV kwam Rinie bij Klassicum terecht. Rinie vertelt hierover: “Eens in de zoveel tijd had ik een gesprek met UWV. In één van deze gesprekken bedacht een consulent dat er ook nog andere mogelijkheden waren om in het onderwijs te treden, namelijk als zij-instromer. Zodoende kwam ik bij het omscholingstraject van Klassicum terecht.”

Het omscholingstraject van Klassicum biedt de mogelijkheid de overstap te maken naar het mbo-onderwijs door het volgen van de Pedagogische Didactische Scholing. In september 2020 begon Rinie met het omscholingstraject bij Klassicum. Hiervoor heeft hij onder andere verschillende modules gevolgd, een eigen portfolio opgebouwd en een jaar stage gelopen bij het Zonecollege in Almelo. Inmiddels is Rinie in de afrondende fase van het traject en heeft hij een jaarcontract aangeboden gekregen. “Per 1 augustus treed ik in dienst als docent Nederlands bij het Zonecollege. Ik heb hier hard voor gewerkt en heb laten zien dat ik geschikt ben voor de school en de doelgroep. Hier ben ik erg blij mee!”, aldus Rinie.

Tips van Rinie

Twijfel jij om de overstap naar het onderwijs te maken? Dan heeft Rinie nog een aantal goede tips. “Ga vooral met mensen uit het onderwijs in gesprek. Maak contact met scholen en ga na hoe groot je kansen zijn. En als je denkt dat je hart bij het onderwijs ligt, ga er dan voor! Het is een ontzettend waardevolle sector om in te werken. Ik krijg er veel energie van”, aldus Rinie.

Overweeg jij om de overstap naar het onderwijs te maken? Neem dan direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.