“Begin juni zei hij ineens dat hij een andere baan had en zat ik met een klas zonder leerkracht tot het einde van het schooljaar.” Schooldirecteur Maarten Neomagus van de Ds. J.J. Buskesschool in de Rotterdamse wijk Zevenkamp moest halsoverkop op zoek naar een nieuwe leraar toen groep 7 plots zonder kwam te zitten.

“Dan is het snel schakelen. We hebben het op kunnen lossen met drie dagen per week een student die in de laatste fase van de lerarenopleiding zit en twee dagen per week ad hoc inval.” Dat betekent dat groep 7 twee dagen per week steeds andere leraren heeft. “Dat is absoluut niet wenselijk”, zegt Neomagus. “Ik snap dat de leerkracht naar een andere plek wilde, maar ik had liever dat hij dan wel het jaar had afgemaakt.”

Hij hoort ook van collega-directeuren dat het vaker voorkomt dat leraren vóór het einde van het schooljaar vertrekken. “Wat je vaker ziet is dat als leerkrachten een nieuwe baan dichterbij huis kunnen krijgen, dat ze die overstap maken en naar een andere school gaan, ook middenin het schooljaar.”

Klik hier voor het gehele artikel op NOS.nl