Werken in het onderwijs is betekenisvol werk. Je geeft (jong)volwassenen kennis en vaardigheden mee, die zij hun hele leven kunnen gebruiken. Bibi (49 jaar) en Robert (35 jaar) besloten een carrièreswitch te maken naar het onderwijs. Hiervoor volgen ze bij Klassicum het zij-instroomprogramma ‘Ik word docent’. Dit programma geeft professionals de mogelijkheid om de overstap te maken naar het onderwijs. We spraken de docenten Bibi en Robert over hun ervaringen met het omscholingstraject.

Carrièreswitch

Robert en Bibi hebben nog geen ervaring in de onderwijssector als ze besluiten de overstap te maken. Robert werkt eerst in de horeca en volgt daarna de opleiding Management, Economie en Recht. Uiteindelijk krijgt hij een functie bij de Rabobank. In maart 2021 komt Robert thuis te zitten door corona. Hij beseft dat hij toe is aan iets nieuws. “Ik ben na gaan denken wat ik in de toekomst wil. Ik kwam erachter dat ik niet meer de hele dag achter een computer wil zitten” vertelt Robert. Hij verdiept zich daarom in verschillende beroepen en neemt een aantal beroepskeuzetesten af. Hieruit komt naar voren dat een baan als docent goed bij hem past. “Het docentschap spreekt mij aan omdat je lekker praktisch en nuttig bezig bent. Ook voeg je maatschappelijk gezien echt iets toe” aldus Robert.

Bibi begint haar carrière in de audiovisuele sector waarbij ze jaren voor een tv-station werkt. Vanaf 1999 gaat ze aan de slag bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Bibi vertelt: “Voordat ik 50 word, wil ik een nieuwe uitdaging. Het is zonde als je later terugkijkt op je loopbaan en spijt hebt dat je kansen liet liggen.” Bibi vervolgt: “De afgelopen jaren heb ik veel geleerd in de praktijk. Deze kennis wil ik overdragen aan de nieuwe generatie. Ik hoop hen iets mee te geven en heb daarom de switch gemaakt naar het onderwijs. Door met zo’n jonge doelgroep te werken, wil ik mezelf ook verder ontwikkelen en scherp blijven.”

Zij-instroomprogramma Klassicum

Robert en Bibi onderzoeken vervolgens hoe ze de overstap gaan maken en komen bij Klassicum terecht. “Ik ben bij de informatie bijeenkomst geweest die Klassicum regelmatig organiseert. Het verhaal was zo helder en duidelijk dat het mij over de streep trok” licht Bibi toe. Ook Robert start bij Klassicum met het zij-instroomprogramma. Robert: “Het zij-instroomprogramma geeft mij de mogelijkheid in korte tijd veel te leren over het vak van docent. Ik leer nu hoe ik mijn werkervaring uit het bedrijfsleven kan overdragen aan studenten. Het is zo’n mooie kans om het onderwijs in te komen. Hier kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen!”

Introductiedag, stage en lesdagen

Het omscholingstraject begint bij Klassicum altijd met een introductiedag. Bibi: “Het was leuk om alle medestudenten te leren kennen. Zeker door de diversiteit van de deelnemers, die uit verschillende branches komen. Iedereen heeft een compleet andere achtergrond.” Inmiddels zijn Bibi en Robert ruim een maand met het traject bezig. Ze doen ervaring op in het onderwijs door middel van hun stage. En volgen ze scholing om zich voor te bereiden op het toekomstige docentschap. “Het is leuke en interessante leerstof. Dit bevestigt voor mij dat ik de goede keuze heb gemaakt” vertelt Robert. Ook Bibi is blij met haar carrièreswitch naar het onderwijs. Ze vertelt enthousiast: “Vooral het stage lopen vind ik leuk. Ik ben iemand van de praktijk en krijg hier veel energie van!”

Wij wensen Robert en Bibi veel succes de komende periode met het traject. Wil jij net als Robert en Bibi de overstap maken naar het onderwijs? Of heb je nog twijfels? Volg dan binnenkort één van onze online bijeenkomsten.